L’1 de gener de 2019 es van posar en marxa nombroses novetats per als autònoms. L’entrada en vigor de la cotització per trams segueix condicionada a l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat del 2019 que es troben prorrogats.

Mentre aquesta demanda històrica per al sector es fa realitat el Govern de Pedro Sánchez, via Reial Decret, ha aprovat el que considerava mesures d’urgent implantació entre les que s’ha vist modificada la tarifa plana.

La base mínima de cotització s’ha incrementat un 1,25% deixant-la per aquest 2019 a 944,40 € mensuals. La màxima es queda en 4.070,10 €/mes.

Això ha suposat que la quota de cotització mínima per al treballador per compte propi estigui ara fixada en 283,3 euros.

La pujada experimentada ha estat justificada per l’augment de les prestacions socials.

Abans eren voluntàries la cotització per contingències professionals (per a la immensa majoria dels autònoms), el cessament d’activitat i la formació contínua. Amb aquesta nova cotització queden incloses per primera vegada i s’uneixen a les contingències comunes que era, només, per l’únic que cotitzaven el 76% dels treballadors per compte propi.

Tarifa Plana 2019

Els treballadors per compte propi que causin alta inicial o que no haguessin estat donats d’alta en els dos anys anteriors (tres si ja s’ha estat beneficiari) podran gaudir d’una bonificació en la seva cotització a la Seguretat Social que s’estendrà en el temps fins a 24 mesos. Parlem de la famosa Tarifa Plana.

Una mesura que porta activa des de l’any 2013, amb diferents formats, i sota la que més de 1.400.000 autònoms s’han donat d’alta al RETA durant aquest temps.

La nova tarifa plana 2019 queda de la manera:

0-12 mesos:

Si tries la base mínima de cotització pagaràs 60 euros per cobrir les contingències comunes i professionals (no estan inclosos ni el cessament, ni la formació professional).
Si tries una base més elevada, s’aplica una reducció del 80% a la quota.

12-18 mesos:

S’aplica una reducció del 50% a la quota. Si has triat la base mínima es quedarà en 141,65 € / mes.

18-24 mesos:

S’aplica una reducció del 30% a la quota. Si has triat la base mínima es quedarà en 198,31 € / mes.

A més, has de tenir en compte que, si ets dona menor de 35 anys o home menor de 30, encara gaudiràs de 12 mesos més de bonificació. D’aquesta manera entre els mesos 24 i 36 seguiràs aplicant el 30% de bonificació. És a dir, tindràs un any més pagant els 198,31 € mensuals.

 

Tarifa Plana 2019: casos particulars

 

1. Municipis de menys de 5.000 habitants

Si estàs empadronat en un municipi de menys de 5.000 habitants, segons dades oficials en el moment en què es causa alta al RETA, pots beneficiar-te d’una Tarifa plana especial.

Com en el cas anterior, és per a altes inicials o si no has estat donat d’alta en els 2 anys anteriors (3 si ja vas ser bonificat amb anterioritat), però obtindràs més avantatges.

Podràs gaudir d’una quota de 60 € mensuals, si et decideixes per la base mínima de cotització, o d’una reducció del 80%, si et decantes per una base major, durant no 12, sinó 24 mesos.

A més, persones amb discapacitat i/o víctimes de violència de gènere o terrorisme després de gaudir els 12 primers mesos del pagament de 60 € tindran 36 mesos més, fins a completar els 48 mesos en total, bonificats al 50%. Pagaran 141,65 € mensuals.

 

2. Persones amb una discapacitat reconeguda igual o superior al 33% i víctimes de violència de gènere o terrorisme

Per a altes inicials i aquells que no hagin estat donats d’alta en els 2 anys anteriors (3, si ja vas ser bonificat amb anterioritat) que compleixin amb algun dels requisits de l’enunciat estaran bonificats 12 mesos a 60 euros (si es decanten per la base mínima, si no al 80%) i 36 mesos més (fins a 48 en total) al 50%, de manera que pagaran 141,65 € al mes.

 

3. Mares que es reincorporen a l’activitat

Les mares que es reincorporen a la seva activitat laboral després d’haver gaudit de la prestació de maternitat, tenen dos anys per tornar a beneficiar-se d’una mena de Tarifa Plana durant 12 mesos.

Una mesura que és d’aplicació per a dones adoptants i guarda amb fins d’adopció, acolliment i tutela.

Durant el període d’1 any pagaran una quota especial de 60 euros mensuals o el 80% de la mateixa en cas d’escollir una base superior a la mínima.

Per tenir dret a la bonificació per reincorporació després de la maternitat cal que es produeixi el cessament efectiu en l’activitat, és a dir, baixa en activitat econòmica i baixa en autònoms tant a Hisenda com a la Seguretat Social.