Ja fa més d’un any que va començar la pandèmia de la Covid-19 i el nostre dia a dia segueix canviant per moments. Una de les grans conseqüències que ens ha portat el coronavirus ha estat la pèrdua de llibertat per circular per Europa, un fet impensable abans d’aquesta situació. Les limitacions i restriccions han dificultat la possibilitat de viatjar a altres països sense justificacions, tràmits o certificats com la prova PCR, per reduir al màxim la possibilitat de contagi. Això actualment comença a veure la llum amb el nou certificat digital Covid o Passaport Covid, que obrirà les portes als ciutadans europeus per viatjar pel continent. Avui al blog de MITT t’expliquem què és el “Passaport Covid” i com obtenir-lo

Què és el “Passaport Covid”

Es tracta d’un certificat digital que té la finalitat de facilitar la lliure circulació de manera segura pels països de la Unió Europea mentre duri la pàndemia de la Covid-19. No és considerat com a document de viatge en el seu sentit estricte i tampoc és una condició prèvia a la llibertat de moviment, sinó que més aviat funciona com a objecte facilitador per a aquelles persones vacunades o immunes, ja que evitarà haver de realitzar una infinitat de tràmits o haver de passar una quarentena en arribar al lloc de destí. Tot i això, no tenir aquest certificat no impedeix poder viatjar.

Així doncs, el certificat o “passaport covid” acreditarà que la persona viatjant compleix mínim un d’aquest requisits:

  • ha obtingut la vacuna contra la Covid-19
  • ha realitzat una prova donant resultat negatiu
  • ha superat la malaltia

Com serà aquest “Passaport Covid”

Serà, com bé hem dit, un certificat totalment gratuït que podrà tenir format digital o en paper. Es pot fer en la llengua nacional i en anglès, funcionarà a través de codi QR i serà considerat com a vàlid a tots els països dins de la Unió Europea gràcies a un segell digital que acreditarà la seva autenticitat. Tindrà validesa d’un any des de la seva expedició.

Les dades que contindrà són la informació bàsica de la persona en qüestió (nom, data de naixement), la data d’expedició del certificat i un número identificador juntament amb la informació destacada sobre la situació immunològica de la persona. El país visitat no podrà conservar aquestes dades, si no que simplement podrà verificar la validesa i autenticitat del passaport.

A partir de quan i com el podrem obtenir?

Aquest certificat entrarà en vigor l’1 de juliol de 2021 a tots els països de la UE. L’expedició del certificat anirà sota la responsabilitat de les autoritats nacionals de cada país.

 

Si necessites més informació o ajuda, des de MITT Assessors t’assessorarem i et resoldrem tots els dubtes.